Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

До Дня захисника України

Дата: 06.11.2016 20:56
Кількість переглядів: 1056

Фото без описуАПОСТОЛИ  УКРАЇНСЬКОЇ  НАЦІЇ

«...І настане час, коли один скаже:  «Слава Україні!», і  мільйони відповідатимуть: «Героям слава!» – ці проро­чі слова видатного борця за незалежність нашої Батьків­щини Степана Бандери ста­ли реальністю. От і зовсім нещодавно, коли уся дер­жава святкувала Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України, з усіх її куточків – від заходу до сходу, від півдня до пів­ночі лунало: «Слава Україні! Героям слава!». Між іншим, саме на півночі, на Богом благословенній Київщині, у селі Мигалки відбувся уро­чистий мітинг з нагоди Дня захисника України, Дня укра­їнського козацтва та вшану­вання пам’яті героїв УПА. Бо тут, у Мигалках, знаходиться єдиний у Київській області меморіал в їхню честь.

...Неподалік від пам’ятного знака з викарбуваним на ньо­му написом «Вічна пам’ять воїнам Української Повстанської Армії, які в нерівному бою за волю України загинули тут 30 березня 1944 року», височіє мо­гила, де поховані дванадцять вірних синів неньки-України. Понад сім десятиліть тому за­гін енкаведистів жорстоко роз­правився з повстанцями УПА. Сили були нерівні. Сталінські карателі, наче зграя оскажені­лих вовків, наздогнали й роз­стріляли вояків Української Повстанської Армії. За свідчен­нями місцевих старожилів, «оті молоді хлопці нікому з мирних мешканців не чинили зла, вони роздавали листівки з заклика­ми боротися за вільну Україну та просили щось поїсти...» Ці герої разом з тисячами борців за незалежність нашої держа­ви як від гітлерівського фашизму, так і від комуністичного концтабору під назвою «СРСР» поклали свої життя на жертівник нації. Але герої ніколи не вмирають... Вже в теперішній час колишній мешканець Ми­галок Олександр Тищенко, на жаль, залишив цей світ, захи­щаючи рідну Україну від фа­шистів «русского міра». Тож перед початком урочистого мі­тингу бойові побратими Олек­сандра, мешканці та гості села прийшли на його могилу низь­ко вклонитись відважному бій­цю та покласти до пам’ятника живі квіти.

І от настав час відкриття, мі­тингу. На небі ні хмаринки, повіває осінній вітерець, над присутніми велично майорять Державний прапор України та прапори Української Повстан­ської Армії і Всеукраїнського об’єднання «Свобода». На май­данчику біля пам’ятного знаку героям УПА вартують учасни­ки АТО – наші мужні захисни­ки, охоронці миру та спокою. Звучить славень України, спов­нюючи серця гордістю за свою державу та вірою у її пере­можне майбутнє. Ведучі Тарас Синишин та Наталія Щербак, підкреслюючи вагоме значен­ня для української нації дня 14 жовтня, згадують про подвиг Небесної Сотні. І знов линуть у безхмарну далину звуки му­зики – прониклива мелодія та задушевні слова пісні-реквієму «Пливе кача...» Потім до  могили героїв УПА воїни АТО кладуть розкішну квіткову гір­лянду. Лунають палкі промови, лейтмотивом яких є героїчний зв’язок поколінь патріотів своєї Вітчизни. Серед виступаючих – староста села Мигалки Л.Корякіна та голова Пісківської об’єднаної територіальної гро­мади А.Рудніченко, депутат районної ради Л.Близнюкова, депутат Пісківської об’єднаної територіальної громади Ю.Со­ловйова та багато інших...

Є думка, що іноді українці у глибокому тилу з його повсякденною метушнею, забувають, що своїм мирним життям во­ни зобов’язані солдатам на пе­редовій. Та урочистий захід у Мигалках повністю спростував це судження. Скільки пролу­нало слів сердечної вдячності нашим захисникам – цього, повірте, просто не опишеш. До того ж, самовіддані воїни світ­ла та добра отримали віталь­ні адреси та пільгові соціальні картки для учасників АТО.

«...Нас не подолати! Слава Україні!», «...Там матуся спі­вала колискові пісні, на добро дарувала вишиванку мені...»  – це вже юні таланти з Мигалківського навчально-виховного об’єднання «ЗОШ І-ІІІ ступенів - дитячий садок», вихованці Н.Наумової та Т.Прудіус співа­ли, танцювали та декламували патріотичні вірші. А коли під час одного з номерів учасниці хореографічної студії «Вояж» розгорнули великий україн­ський прапор над іншими ви­конавицями – символізуючи нашу державність від півночі до півдня, від заходу до сходу, глядачі були не в змозі стрима­ти зворушливих емоцій...

Наостанок усіх учасників святкового дійства частува­ли справжнім козацьким кулішем, звареним у великому казані, та іншими різноманіт­ними смаколиками. Пораду­вала і мешканка села Мигал­ки А.Скрябіна, котра випекла чудовий торт з патріотичною символікою. Присутні обміню­вались враженнями, підтри­муючи невимушену розмову... І запала в душу відповідь од­ного з воїнів АТО на адресовані йому слова великої вдячності: «Просто у нас професія така – державу захищати». Краще й не скажеш.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь