Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Управління соцстраху Київщини роз’яснює правильність заповнення листка непрацездатності

Дата: 11.03.2019 15:20
Кількість переглядів: 619

 

https://seminars.dtkt.ua/files/%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%96%20%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8/1383305369_f16.jpg

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області наголошує, що листок непрацездатності є багатофункціональним документом, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та надання матеріального забезпечення застрахованій особі в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологах.

Порядок оформлення листка непрацездатності регламентований Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом МОЗ України від 03.11.2004 №532/274/136/-ос/1406 (далі – Інструкція №532).

Лицьовий бік бланка листка непрацездатності (далі – ЛН) заповнюється лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою. Зворотній бік бланка ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи. Записи в ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом.

Слід зазначити, що діагноз первинний, діагноз заключний та шифр МКХ-10 зазначаються у ЛН виключно за письмовою згодою пацієнта, окрім випадків видачі та оформлення ЛН по вагітності та пологах.

Виданий ЛН  не є гарантією отримання матеріального забезпечення, адже остаточне рішення про його оплату приймає комісія (уповноважений) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підприємства, установи, організації, яке оформлюється відповідним протоколом. Документи для призначення певного виду допомоги розглядаються не пізніше 10-ти днів з дня їх надходження.

При розгляді наданих для оплати ЛН комісія перш за все звертає увагу на відповідність бланка ЛН встановленому зразку, адже останнім часом почастішали випадки надання фальшивих документів для незаконного отримання матеріального забезпечення.

Як же відрізнити фальшивий листок непрацездатності:

- печатки: на оригіналі - «мокрі», на фальшивці – копії, виконані, як правило, на ксероксі;

- папір з ознаками підробки - щільніший, злегка жорсткий, може відрізнятись за форматом, справжній на кілька міліметрів вужче;

- серія та номер виглядають вставленими, відрізняються розміром та шрифтом;

- яскраві водяні знаки, на оригіналі їх можна побачити тільки на просвіт;

- колір бланка: на фальшивку - насичено-зелений, на оригіналі - як би вицвілий;

- заповнювався листок непрацездатності після того, як печатки були поставлені: написано зверху по них.

Статтею 358 ККУ передбачена відповідальність громадян за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут та використання.

При відповідності бланка ЛН встановленому зразку комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності проводить детальне вивчення правильності його заповнення, а саме:

  • правильність написання найменування закладу охорони здоров’я, його місцезнаходження, що підтверджується кутовим штампом та печаткою «Для листків непрацездатності»;
  • правильність написання найменування підприємства, де працює застрахована особа, з обов’язковим зазначенням його місцезнаходження;
  • наявність відмітки про причину непрацездатності;
  • наявність відмітки про порушення режиму та деталізація його у полі «Примітки»;
  • дотримання термінів тимчасової непрацездатності при відкритті та продовженні ЛН;
  • наявність посади та прізвища лікаря, завідувача відділенням або голови ЛКК, їх підписів та печаток у відповідних графах;
  • наявність підпису головного лікаря та печатки закладу охорони здоров`я у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» при видачі ЛН не за місцем проживання або роботи застрахованої особи;
  • наявність відміток при огляді у МСЕК, якщо такий проводився;
  • наявність та кількість виправлень – відповідно до п. 4.5 Інструкції № 532 на бланку ЛН дозволяється не більше двох виправлень. Будь-яке виправлення має бути оформлене належним чином ? виправлений текст засвідчено записом «Виправленому вірити», підписом лікуючого лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». Якщо листок непрацездатності містить більше двох виправлень, він підлягає заміні.

У разі оформлення ЛН не належним чином, комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності має право не прийняти ЛН для оплати та направити його до закладу охорони здоров`я для виправлення або дооформлення.

Крім того, комісія має право відмовити у наданні матеріального забезпечення за листком непрацездатності. Статтею 23 Закону №1105 передбачений вичерпний перелік підстав, при яких комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності. Найбільш поширеними з них є:

  • настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування застрахованими особами, у т.ч. неявка без поважних причин у призначений строк на огляд у МСЕК.

Комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності і у тому випадку, якщо в неї виникнуть підозри щодо оригінальності листка непрацездатності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь