Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Нітрати у колодязній воді

Дата: 12.04.2021 10:25
Кількість переглядів: 2554

            Від нітратного забруднення страждають грунтові води по всій Україні. На даний час в сільській місцевості проживає понад 30% населення України, або ж понад 14 мільйонів чоловік - фактично третина країни. Сьогодні, ми будемо говорити про питну воду - наскільки вона чиста і безпечна і що можна зробити, щоб вода в колодязях знову стала джерелом життя, а не смертельною небезпекою?

          Нітратна загроза. Одним з факторів, який робить з"живої води" "мертву", є нітрати. Перевищення їх змісту в складі води призводить до важких захворювань, зокрема до водно-нітратної метгемоглобінемії, яка може стати причиною смерті. Особливо гостро ця проблема відчувається в українських селах. Нітрати - це солі азотної кислоти, які і раніше надходили в організм людини і тварин, адже їх вміст у грунті є елементом мінерального живлення рослин. Сьогодні вони потрапляють у воду через надмірне споживання і неправильного зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві, через роботу великих промислових об'єктів, де використовують нітратні сполуки солей азотної кислоти, через недостатньо очищених стічних вод, через недотримання санітарно гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин і людини містять значну кількість нітратів). Нітрати швидко всмоктуються в шлунково-кишковий тракт, потрапляють в кров і розносяться по всьому організму. Коли дози перевищують допустимі норми, виникає гостре отруєння нітратами. Безпечної для людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою - 500 мг, токсичною - понад 600 мг. Для дітей ці норми значно нижче. Вчені довели: при постійному вживанні води з перевищеним вмістом нітратів згодом виникають такі захворювання, як рак шлунка, збільшення щитовидної залози, порушення функцій нервової та серцево-судинної систем. Крім того, сполуки азоту і нітратні іони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних порушень. В організм людини нітрати найчастіше потрапляють з їжею і водою: з водою і овочами надходить від 75 до 90% від загальної кількості нітратів.

          Зона найбільшого ризику. Найбільший вміст нітратів, що  в десятки разів перевищує допустиму норму, спостерігається в питній воді сільської місцевості. Це викликано тим, що вода в селах фактично не підлягає контролю. Лабораторні центри, які перевіряють стан питної води в Україні, не мають ні людських, ні фінансових ресурсів для того, щоб контролювати воду в приватних колодязях. При цьому, згідно з офіційними даними, 78% сіл не мають централізованого водопостачання. Використовуючи питну воду з колодязів, каптажів, копанок, які мають глибину 1,5-6 метрів і наповнюються грунтовими водами, селяни споживають разом з водою залишки добрив, нітратів і хвороботворних організмів зі стічних та вигрібних ям, смітників.

          Сьогодні сільське водопостачання знаходиться в кризовому стані - фактично зруйнована і майже повністю в запустінні вся водопровідно-каналізаційна інфраструктура, очисні споруди, технології очищення та знезараження застарілі та неефективні, зникають спеціалізовані організації з обслуговування сільських водопроводів, каналізацій і колодязів. Не меншою проблемою є низька санітарно-гігієнічна культура населення. Традиційною для українських сіл є ситуація, коли за кілька метрів від джерела питної води знаходяться гнойові ями, туалети, вигрібні ями, які отруюють воду нітратами і хвороботворними бактеріями. Якщо раніше селяни чистили колодязі щороку, то сьогодні це роблять буквально одиниці. Свій "внесок" у справу забруднення питної води вносить і сільське господарство, яке використовує пестициди, що містять нітратні сполуки. Тому й не дивно, що від забруднення нітратами потерпає майже вся територія України, в тому числі, здавалося б, чистий Карпатський регіон і Крим. Проблема забруднення питної води є актуальною сьогодні, і особливо в сільській місцевості, де раніше використовувалися хімічні добрива, які мають нітрати в своєму складі; майже всюди колодязі, шахтні копанки мають забруднення, які перевищують норму в десятки разів. Найбільша загроза нітратного забруднення в тих регіонах, де широко використовувалися нітратні добрива в сільськогосподарських цілях: Полтавський, Київський, Черкаський регіони є найбільш забрудненими. Воду забруднюють і самі селяни.

          Масштаби проблеми. Ігнорувати проблему забруднення питної води - це готувати грунт для екологічної катастрофи. За результатами досліджень, кількість нітратів у питній воді практично всіх регіонів сільської місцевості часто перевищує допустимі показники на 10-20%. Таким чином, вода в більшості колодязів є непридатною для пиття. Таке перевищення нітратів призводить до трагедій: в цілому по Україні в кожній області від нітратного отруєння щорічно помирає 10-12 немовлят. Чи є вихід? Один із кроків до вирішення цієї проблеми зробила полтавські лікарі-гігієністи: її фахівці активізували інформаційно-просвітницьку роботу серед фахівців і населення і зобов'язали кожну вагітну жінку, яка стає на облік, разом з іншими документами надати результати аналізу води, яку вона використовує в побуті, на вміст нітратів. Вартість аналізу для майбутньої мами склала незначну суму. Завдяки цьому заходу вже в наступному році показники гострого нітратного отруєння серед немовлят істотно зменшилися. Ініціатива полтавців - приклад пошуку виходу з ситуації по екологічній проблемі, яка десятиліттями, рік за роком, набирала критичної ваги. Фахівці, які займаються проблемою забруднення питної води, переконані - це наслідок тривалої деградації системи охорони навколишнього середовища. Вони стверджують: є чимало способів вирішення проблем доступу до якісної питної води в селах. Можна відремонтувати водопровід і встановити систему локальної доочистки води, відремонтувати громадський колодязь, яким користується більшість населення, почистити колодязі і обладнати нову свердловину, можна провести знезараження води за допомогою ропи або прокласти нову гілку водогону. Єдиним шляхом термінового огорожі немовлят від нітратного забруднення питної води є системне й фінансово забезпечене запровадження ряду заходів - активного інформування та підвищення рівня обізнаності власників індивідуальних колодязів щодо ризиків, пов'язаних із забрудненням питної води, забезпечення санітарно-епідеміологічних служб засобами проведення експрес-аналізу і впровадження обов'язкового здійснення аналізу питної води на вміст нітратів для вагітних жінок і дитячих установ в населених пунктах з децентралізованим водопостачанням. В селах має бути забезпечене централізоване водопостачання всього населення і якість води повинна відповідати вимогам  державної Нормативної  Документації.

          У здорових людей вміст метгемоглобіну (MtHb) в крові не перевищує   1 - 3%.

          Легка форма гострого отруєння метгемоглобінобінемії супроводжується підвищенням вмісту MtHb в крові до 20%.

          Середня - до 30 - 35%.

          Важка - до 50%.

 

Переклад 50 - 60% загального гемоглобіну в метгемоглобін веде, як правило, до смертельного результату.

 

Підготувала лікар з загальної гігієни  Ірпінського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Державної Установи «Київський  обласний лабораторний Центр» Міністерства охорони здоров’я України»  Кітчак Т.Д. , 31.03.2021р.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь