Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

 «Обережно! Нітрати у питній воді!»

Дата: 12.04.2021 10:31
Кількість переглядів: 683

Вживання води, забрудненої нітратами, небезпечне для здоров’я. Зокрема, призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком до від народження до 3-х років. Досліджені проби питної води повинні  відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-токсикологічним показником, а саме  -  по вмісту нітратів.

В нормі  показник на нітрати має бути не вище 50,0 мг/дм3. Метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю. Нітрати у воді, яка використовується для  для приготування каш із штучних сумішей,під дією кишкових бактерій перетворюються у нітрити і при їх дії утворюється метгемоглобін. Метгемоглобінемія найчастіше спостерігається в сільських регіонах, де використовують воду з криниць. Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до року, які  перебувають на штучному вигодовуванні; чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, із захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

 Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді:

- посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят» (може бути « сіруватий» колір). У дітей, вражених цією хворобою, може бути

-блювання,

-пронос,

-збільшення слиноутворення.

- з’являються симптоми  гипоксії: тахикардія, слабкість, ацидоз, задишка , порушення свідомості

  Наслідки отруєння: ураження нирок, збільшення печінки,  селезінки,  жовтуха, ціаноз, анурія, явища асфіксії, малокрів’я, атрофічний гастрит, рак шлунку, збільшення щитовидної залози, порушення функції нервової та сердцево-судинної систем. Щоб запобігти негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань, необхідно:

  1. За можливістю як найдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією цих сполук.
  2. При виписці з пологового будинку замовити в Лабораторному відділі дослідження проб питної води на вміст нітратів
  3. Не вживати питної води з колодязів і джерел, вміст нітратів у яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування.
  4. 3 обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям, теплиць у радіусі 50 м від колодязів та каптажів.
  5. Дотримуватися  гігієнічних  вимог  при облаштуванні  та експлуатації  колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі необхідно чистити не менш ніж раз на рік: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити  випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Потім воду необхідно знову відкачати  і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення повторного аналізу води.

          Дезінфекція  не приводить до зниження показників нітратів у воді,вона знезаражує воду від патогенної мікрофлори. Звичайні фільтри також не очищують воду від нітратів. Дітям віком до 3-х років  та дорослим членам сім’ї  воду з такої криниці вживати забороняється. Необхідно використувати інше джерело водопостачання,якість води з якого відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної  для споживання людиною», або бутильовану воду. 

Підготувала лікар з загальної гігієни Ірпінського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Державної установи «Київський  обласний лабораторний Центр»  Міністерства охорони здоров’я України»  Кітчак Т.Д. ,31.03.2021р.

Лікар з загальної гігієни

Т.Д.Кітчак (0662462741)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь