Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Чиста вода – здорове життя

Дата: 12.04.2021 10:37
Кількість переглядів: 870

Якість та безпечність питної води для здоров’я та життя людини має першочергове значення. Вода, що призначена для питних і господарсько-побутових потреб, повинна відповідати санітарно-гігієнічним вимогам, бути - безбарвною і прозорою, не повинна мати стороннього смаку і запаху, не містити хімічних речовин в концентраціях небезпечних для здоров’я людини, патогенних мікроорганізмів та яєць гельмінтів. Вживання  неякісної питної води може бути додатковим фактором ризику для здоров’я населення, спричиняючи погіршення здоров’я  людей і поширення захворювань інфекційної та неінфекційної етіології.

В Бучанському районі для питних потреб використовується вода підземних джерел ( як з централізованих так і з децентралізованих).

Ірпінський МВЛД ДУ «КОЛЦ МОЗ України»  за показниками безпеки за період першого півріччя 2020 року досліджено121 пробу питної води за мікробіологічними та санітарно-гігієнічними показниками. Не відповідають гігієнічним вимогам 94 зразки за санітарно-гігієнічними показниками, а саме: за вмістом заліза, фтору, нітратів, азоту аміаку, жорсткістю, окиснюваністю, каламутністю, забарвленістю, запахом та присмаком .

Перевищення показників за вмістом заліза приводить до ризику виникнення інфарктів, захворювань печінки, захворювань слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, розвитку алергій, гематохроматозу. Симптоми надлишку заліза в організмі: зміна кольору шкіри, неба, склер в жовтий відтінок; збільшення печінки в розмірах; свербіж, порушення серцевого ритму; слабкість, худорба, блідість, пігментація на долонях і в місцях старих рубців, в області пахв.Перевищення за кольоровістю не говорить про характер забруднення, якщо цей показник високий - погіршуються органолептичні властивості води.

Збільшення мінералізації приводить до накопичення солей в організмі, сприяє розвитку захворювань суглобів (артрити, поліартрити), утворенню каменів у нирках, сечовому  міхурі. Надлишковий вміст азоту аміаку викликає хронічний ацидоз, підвищення кислотності крові та шлункового соку.

Наднормова каламутність вказує про наявність у воді домішок, можливо токсичних, а також про наявність мікроорганізмів.

Велику небезпеку, особливо для дітей раннього віку несе перевищення вмісту нітратів, що призводить до розвитку злоякісних пухлин.

В районі мешкає понад декількох тисяч дітей віком до 3-х років, які можуть вживати  харчування, приготовлене на  колодязній воді. З метою виявлення вмісту нітратів у питній воді з колодязів досліджено значну кількість проб води. На  Бородянщині  дослідженнями було охоплено 16 населених пунктів. У 59 % досліджених пробах води виявлено перевищення. Забруднення води наднормованими концентраціями нітратів призводить до розвитку у дітей захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію

Метгемоглобін – це  одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і не може переносити його до всіх органів людини .  Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії, особливо у дітей. У немовлят та дітей перших років життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Чим менша дитина за віком, тим тяжчий перебіг  хвороби. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості, організм  гине від гіпоксії центральної нервової системи.

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію, щоб запобігти отруєнням нітратами, необхідно дотримуватися  наступних рекомендацій:
- Не готувати дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її якості.

- Не купувати та не вживати ранніх овочів без наявності результатів лабораторних досліджень їх на вміст нітратів та пестицидів.

- Не вживати ранніх парникових овочів, на яких з’явилася гниль або цвіль.
- Не давати дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 годин, оскільки в них за цих умов також зростає вміст нітритів.
- При перших клінічних проявах отруєння у дітей: порушення свідомості, задишка,
блювання, збільшення слиноутворення, сірий колір шкіряних покровів, слабкість, ацидоз, тахикардія, пронос - слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

- Забезпечити утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтувати  та чистити його, періодично проводити контроль якості води.

Забезпечення населення безпечними харчовими продуктами та питною водою можливе лише за умов створення ефективної системи  лабораторного контролю.

В ІрпінськомуМВЛД ДУ «КОЛЦ МОЗ України» наявні атестовані та акредитовані санітарно-гігієнічна та бактеріологічна лабораторії, які проводять  контроль якості та безпечності зразків питної води і харчових продуктів (смт.Бородянка, вул. Семашка 3-А,тел.:(04577)5-12-52 смт.Ворзель, вул.Лісова, 24, тел.: (04597)46-2-40;e.mail:ses_bor@ ukr.net )

 

Підготувала лікар з загальної гігієни Кітчак Т.Д.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь