Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

УВАГА! Кампанія по імунізації диких м'ясоїдних тварин проти СКАЗУ

Дата: 13.09.2021 10:59
Кількість переглядів: 1626

Сказ особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. На сьогоднішній день, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сказ реєструється у 113 країнах світу. Від сказу щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 мільйона тварин. Епізоотична ситуація по сказу як в Україні, так і на Дніпропетровщині залишається напруженою.

Передумовами виникнення сказу у домашніх  тварин є особливість екології лисиць, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами. 

Стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно – санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і передбачає парентеральну вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов'язкову вакцинацію всього поголів'я собак і котів на території району, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів. 

Завдяки проведенню імунізації диких тварин в семи європейських країнах вдалося повністю позбутися сказу, що офіційно підтверджено ВООЗ. Для імунізації диких м'ясоїдних тварин використовується пероральна вакцинація, яка здійснюється шляхом обробки усієї території мисливських угідь Нікопольського району, через розкладання принад з вакциною вручну або за допомогою авіатранспорту. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання у молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Приманка для пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин безпечна для людей і тварин має вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу. Кампанія буде здійснюватись за допомогою авіації вже починаючи з 13 вересня і буде тривати до двох тижнів.

Прохання до мешканців громади з порозумінням відноситись до даного заходу та при виявленні приманок — не брати їх руками, не переносити та не руйнувати!!!

Головне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ в Київській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь