Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Київська область: рятувальники надали інтерв’ю журналістам Інформайційної агенції «ПОГЛЯД Київщина» з безпеки влаштування новорічних гірлянд         

Дата: 17.12.2021 15:32
Кількість переглядів: 302

Попереду усіх нас чекають Новорічні свята – час справжніх чудес і гарного настрою. Однак саме в ці дні збільшується ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій, оскільки не всі люди безпечно встановлюють і прикрашають один із символів Нового року – ялинку.

Традиційними прикрасами на ялинку вважаються електричні гірлянди, вони ж часто псують свято, викликаючи загоряння і, як наслідок, пожежі.

З метою запобігання виникнення пожеж в період проходження Новорічних та Різдвяних свят, 15 грудня 2021 року інспекторським складом Бучанського РУ ГУ ДСНС України у Київській області організовано через Інформаційну агенцію «ПОГЛЯД Київщина» проведення роз’яснювальної роботи, як уберегтися від ситуацій, в яких ці ілюмінаційні вироби можуть стати причинами виникнення пожеж, саме:

Гірлянди повинні бути  виконані з додержанням правил улаштування електроустановок, відповідати вимогам щодо безпечності Технічному регламенту низьковольтного електричного обладнання, ДСТУ EN 60598-1 та ДСТУ EN 60598-2-20, в яких регламентовані також і вимоги пожежної безпеки. По суті, гірлянди – це зовнішня електропроводка. У зв’язку з цим ізольовані проводи або кабелі гірлянд мають бути стійкими до поширювання полум’я. У разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора  на  ялинці можуть  застосовуватись  гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок  напругою до 12 В, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт. Електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути  виконана  гнучкими  проводами з мідними жилами, а підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою штепсельних з'єднань. У тому разі, коли до вашої оселі постачається неякісний електричний струм з перепадом напруги більше нормованої, бажано підключати електрогірлянди через стабілізатори напруги, а також забезпечити електромережу автоматичними засобами захисту від перевантажень та коротких замикань.

Гірлянди, як правило, улаштовують на предметах, виконаних з горючих матеріалів, серед них навіть можуть бути легкозаймисті (наприклад, штучна ялинка, штори тощо). За пошкодженої ізоляції можливе виникнення короткого замикання в електричному колі гірлянди з наступним займанням ізоляційного матеріалу проводу гірлянди. та не використовуйте на вулиці гірлянди та подовжувачі, що призначені для експлуатування всередині приміщень.

Тож, обираючи гірлянду, необхідно у маркуванні до неї перевірити наявність національного знаку відповідності, який наноситься виробником чи відповідальним постачальником як доказ того, що електричний виріб відповідає вимогам стандартів, зокрема в частині безпеки. Також ще буде надійнішим перевірити наявність сертифіката відповідності вимогам у продавця.

Наступною порадою буде не купувати найдешевші гірлянди. Прилад тому і дешевий, бо деякі недобросовісні виробники економлять на ізоляційних матеріалах, перерізі струмопровідних жил тощо. Відповідно, це впливає на якість виробу, його довговічність, безпечність тощо. Наприклад, надмірно тонкий провід може легко порватися, неякісна ізоляція – швидко пошкодитися, надмірно маленька вилка живлення виробу може утворювати поганий контакт зі струмопровідними елементами розетки тощо. Усе це підвищує електро- та пожежну небезпеку. Хоча й більша ціна на гірлянди не може бути гарантією вашої безпеки.

Після придбання виробу використовуйте його лише за призначенням та згідно з інструкцією з експлуатації приладу, яка має бути викладена українською мовою та повинна містити застережливі заходи, зокрема, не залишайте увімкнений прилад без нагляду. У разі виявлення несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) вона повинна бути терміново вимкнена. Також не дозволяйте дітям гратися гірляндою!

 

Іван МАРИЦЬ

Головний інспектор ВОПР Бучанського РУ

ГУ ДСНС України у Київській області

майор служби ЦЗ

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь