Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Підсумки 2022. Рік під знаком війни

Дата: 03.01.2023 11:27
Кількість переглядів: 407

Фото без опису

Багато планів і задумів мали ми на цей рік, але, на жаль, в них безцеремонно втрутилася сусідня держава - агресорка. Тож, замість очікуваної розбудови громади, довелося вирішувати питання зовсім іншого ґатунку. Місцеве самоврядування у військовий час стало одним із тих форпостів, на яких трималася наша державність, і ми пишаємося тим, що змогли вистояти у такі буремні часи, зберегти громаду та її мешканців, і, в першу чергу, завдяки небайдужим людям, нашим військовим, самообороні, медикам, пожежникам, волонтерам, соціальним працівникам, зв’язківцям, кухарям та водіям.

Ви всі знаєте, що в період активної фази бойових дій на Київщині, наша громада дала прихисток сотням людей з окупованих сусідніх громад. Тимчасовим житлом для тих, хто втратив дім, стали наші навчальні заклади, де було організовано харчування і побут вимушених переселенців, а також, привітні оселі наших людей. Гуманітарна допомога, що розподілялася серед місцевого населення та сусідніх окупованих регіонів, надходила до громади по єдиному не відрізаному ворогом шляху, дорогою на Радомишль, що отримала в той час в народі назву – «дорога життя». Саме цією дорогою вдавалося тримати зв'язок з не окупованими територіями, евакуювати людей, транспортувати поранених, хворих, породіль, завозити медикаменти і продукти.

Правду кажуть, що друзі пізнаються в біді. Наш шановний меценат Ігор Миколайович Луцков і в активну фазу війни і після звільнення Київщини активно вболівав за громаду, допомагав коштами, ліками, пальним, матеріалами для відбудови, купував спорядження та автівки для військових з Пісківки. Без його підтримки не вдалося б вирішити складну ситуацію з ремонтом аварії системи водовідведення в ДОКу. Для забезпечення проходження опалювального сезону в умовах війни на його кошти було переобладнано котельню в садочку «Артемко», придбано генератор для Пісківської амбулаторії №2. Також, меценатом було придбано вантажний автомобіль для потреб громади, який нам вкрай необхідний. За цей непростий рік Ігор Миколайович витратив на громаду багато коштів і власного часу, ми йому за це щиро вдячні.

Велику підтримку громаді також надавала і надає наш народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк - Округ 96. За її сприяння було отримано безкоштовне паливо від Асоціації паливного рітейлу, таке необхідне у період дефіциту, матеріали для відновлення пошкоджених будівель, насінна картопля, продуктові набори, одяг, ліжка, організовано отримання пенсій пенсіонерам, що отримували пенсію у відділенні Укрпошти в активну фазу бойових дій. Ольга Михайлівна частий гість у нашій громаді, а ми завжди їй раді.

На жаль, нашу громаду не оминули руйнування. Станом на грудень 2022 року комісією з обстеження зафіксовано близько 222 пошкоджених об’єктів, серед яких 36 багатоквартирних будинків, 116 приватних обійсть, 3 заклади освіти (гімназія, Пісківський ліцей, Мигалки НВО), 1 заклад культури (клуб Раска), 1 заклад охорони здоров’я (Пункт Здоров’я Мигалки ), об’єкти критичної інфраструктури(водонапірна вежа, КНС, система водовідведення ДОК) тощо. 16 родин у громаді залишилися без житла, або їх житло виявилося непридатним для проживання внаслідок руйнувань. Ці люди отримали статус ВПО та щомісячні грошові виплати від держави на компенсацію оренди житла, крім того, з місцевого бюджету їм було надано матеріальну допомогу.

Вже з перших днів звільнення Київщини в громаді почалося відновлення, яке триває і досі. Підрозділ благоустрою власними силами ремонтував пошкоджені покрівлі. Матеріали перший час купував меценат, надавали місцеві підприємці, благодійники, потім почали купувати з місцевого бюджету, роботи – благоустрій спільно з майстрами, працю яких оплачував наш меценат Ігор Луцков. На даний час нашим підрозділом благоустрою відновлено пошкоджені покрівлі більше ніж на 40 будинках в громаді, повністю відновлено спільно з меценатами та благодійниками зруйнований будинок по вул. Північна в смт Пісківка.

Поступово відновилася робота майже всіх підрозділів у громаді, люди змогли подати заяви про руйнування через ЦНАП, було створено Комісію з обстеження, почалася фіксація руйнувань та оцінка спричиненої шкоди. Станом на кінець року орієнтовна сума збитків по громаді, по приблизній оцінці із електронної системи руйнувань, становить близько 194 млн. грн.

Протягом травня – серпня за рахунок коштів з резервного фонду області було відновлено вікна та відремонтовано дах у п’ятиповерхівках по вулиці Заводській, загальна кошторисна вартість по трьох будинках склала 6,7 млн. грн. Також, з коштів обласного бюджету профінансовано відновлення трьох закладів освіти, всього на 1,69 млн. грн.

З місцевого бюджету було оплачено роботи з проведення обстеження, складання технічних звітів та кошторисів по пошкоджених і зруйнованих будинках відповідно до чинного законодавства на загальну суму 350 тис. грн.

Для відновлення громади з місцевого бюджету було закуплено будівельних матеріалів на суму близько 215 тисяч грн. Надано матеріальної допомоги постраждалим для відновлення пошкоджених будівель на суму майже 600 тис. грн. за заявами людей по місцевій програмі «Турбота».

Крім того, з обласного бюджету на відновлення громади у листопаді були виділені кошти, які спрямовані на проведення поточних ремонтів, придбання матеріалів по Програмі ліквідації наслідків збройної агресії, яка була затверджена на позачерговій сесії Пісківської селищної ради 26.10.2022 р. Так, станом на кінець бюджетного року, за ці кошти проведено дообстеження руйнувань на суму 50 тис. грн, куплено 3 генератори на 597 тис. грн, закуплено будівельних матеріалів на 614 тис. грн та укладено 51 договір на аварійний поточний ремонт пошкоджених об’єктів на загальну суму близько 3 млн. грн.

Для відновлення громади, за сприяння обласної військової адміністрації, також залучено дві міжнародні благодійні організації: Карітас Україна та БФ Рокада ООН, які самостійно обрали собі об’єкти для відновлення. В першу чергу, це пільгові категорії громадян. Так, Карітас взяло на відновлення близько 30 об’єктів, а РОКАДА близько 70. По деяким об’єктам відновлювальні роботи вже завершено, інші планується закінчити найближчим часом.

Крім відновлення руйнувань, маємо і інші виклики, що диктує війна. Так, оперативно в умовах воєнного стану та катастрофічної нестачі коштів довелося терміново обладнувати укриття та бомбосховища, формувати матеріальний резерв на випадок надзвичайних ситуацій, готувати Пункти обігріву, а потім, і Пункти Незламності. На облаштування укриттів і захисних споруд в громаді витрачено близько 542 тис. грн: 175 тис. грн. по виконкому, 107 тис. грн по відділу освіти, та майже 350 тис. грн по Пісківському ЦПМСД. Крім того, для цілей цивільного захисту придбана система оповіщення за 143 тис. грн., ще майже у 68 тис. грн обійшлося громаді її встановлення. Для формування матрезерву закуплено за рахунок місцевого бюджету товарів на загальну суму 260 тис. грн. Для проходження опалювального сезону з місцевого бюджету закуплено 4 генератори загальною вартістю близько 456 тисяч. Відділ освіти також закупив 2 генератори, загальною вартістю 174,3 тис. грн., лікарня також придбала потужний генератор за 467 тис. грн.

Ми вдячні за підтримку людей, що постраждали від військової агресії та вразливих верств населення благодійним організаціям. Так, БФ Рокада ООН надав для відновлення пошкоджених будівель 10 будівельних наборів мешканцям нашої громади, які були розвезенні, спільно з представником громади по домівках тих, хто потребує. Червоний хрест неодноразово надавав продуктові та гігієнічні набори нашим мешканцям, а також, було надано 40 буржуйок для тих, хто не мав альтернативного способу обігріву приміщення. Дитячий фонд ЮНІСЕФ надав для нашої лікарні дорого вартісне обладнання та інвентар на загальну суму більше 20 тис. доларів (апарат УЗД, кардіографи, автоклави тощо), яке вже працює і приносить користь мешканцям. Гуманітарні штаби району та області теж неодноразово надавали допомогу, це засоби гігієни, мобільні складні будиночки, продукти харчування, матраци для ВПО тощо.

Не будемо приховувати, що ситуація з фінансами в громаді складна. Недофінансування, через зупинення роботи одного з бюджетоутворюючих підприємств становить близько 17 млн. грн. Тим не менш, і в таких умовах вдалося мінімально забезпечити виконання найбільш нагальних потреб громади і навіть більше, в цей тяжкий воєнний рік, ми майже завершили роботи по встановленню протипожежної сигналізації у закладах освіти громади. Так, цього року виконано всі вимоги ДСНС (сигналізація, обробка даху, блискавкозахист та ін.) на загальну суму 3 млн. 545 тис. грн по таким закладам: ДНЗ «Вишенька» , Пісківська гуманітарна гімназія, Тетерівська ЗОШ ім. Н.І.Сосніної, Мигалківське НВО (частково).

Нам також вдалося зекономити на заробітній платі працівників виконкому 302 тис. грн, які були перенаправлені на більш нагальні потреби громади за рішенням сесії. Крім того, на наступний рік були сплановані витрати на заробітну плату виконкому майже на 6 млн. грн. менше, ніж у попередньому році, з урахуванням обставин, що склалися.

Попри військові дії, енергетичну та фінансову кризу, громада продовжує жити і підтримувати своїх мешканців і захисників. Наприклад, лише по програмі підтримки учасників бойових дій нашим воїнам (на лікування та реабілітацію) та членам сімей загиблих було виплачено 230 тис. грн., профінансовано також витрати на поховання військовослужбовців по окремій програмі. В умовах воєнного також важлива підтримка обороноздатності громади. Для потреб місцевого ДФТГ т протягом року було виділено 536 тис. грн. на придбання літнього та зимового обмундирування. Також, жодна соціальна програма не була згорнута, люди отримували і пільги по сміттю і пільгові ліки у місцевій лікарні, за 2022 рік на Пісківський ЦПМС по програмі пільгових ліків було перераховано 250 тис. грн.

У тяжкий воєнний рік наша лікарня і далі надає весь спектр послуг первинної ланки: працює лабораторія, сімейні лікарі, педіатри, невідкладна допомога. Більше того, відкрився кабінет стоматолога, веде прийом гінеколог, працює безкоштовне УЗД. Для потреб громади також, за рішенням обласної ради, безкоштовно передано реанімобіль.

Навіть культурне життя в громаді триває, наперекір планам агресорів, ми святкуємо свої свята, проводимо благодійні заходи. Хоч і з певними обмеженнями, але наші бібліотеки працюють, вони стали своєрідним громадським простором, де люди не лише обмінюють книжки, а й мають змогу поспілкуватися, взяти участь у майстер-класах. Нам вдалося провести чудовий атмосферний захід для людей похилого віку у жовтні, а також, відкрити чарівну резиденцією святого Миколая на території Пісківської церкви Іоанна Богослова у грудні, яку відвідало понад 150 дітей з громади. Наші освітні заклади також працюють в умовах війни, ми зробили все можливе, щоб умови навчання були настільки безпечними, наскільки це можливо за таких обставин.

Дякуємо всім, хто долучається до відновлення громади, ставиться з розумінням до тимчасових труднощів і проблем. Велика подяка ЗСУ за можливість працювати і жити вдома. Переможемо!

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

+70

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь