Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Щодо нарахування та оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану.

Дата: 03.03.2023 10:35
Кількість переглядів: 269

Для уникнення непорозумінь щодо сплати за комунальні послуги в умовах воєнного стану  надаємо роз’яснення.

В окремих своїх зверненнях споживачі  повідомляють, що після залишення своїх помешкань вони припинили оплачувати комунальні послуги, зокрема,  послугу з вивезення твердих побутових відходів. Деяких громадян обурює той факт, що вони продовжують отримувати платіжні документи на сплату комунальних послуг, в тому числі і за вивезення сміття, хоч вимушено переселилися в більш безпечні регіони або взагалі виїхали за кордон.

Що робити громадянам, житло яких зруйновано, а платіжки за комунальні послуги (водопостачання та водовідведення, квартплата, вивезення сміття) продовжують приходити.

Розберемося з цими питаннями.

Відповідно до  Закону «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII надання житлово-комунальних  послуг здійснюється на договірних засадах.

Ціна послуги, порядок оплати послуги, права і обов’язки сторін, а також  відповідальність сторін за порушення договору є істотними умовами договору  про надання житлово-комунальної послуги.

Отже, нарахування та оплата житлово-комунальних послуг здійснюється виходячи з умов договору про надання відповідних послуг, укладеного між споживачем та виконавцем/управителем багатоквартирного будинку, та вимог чинного законодавства.

У разі якщо житло споживача зруйновано внаслідок ведення воєнних (бойових) дій і, відповідно, комунальні послуги та послуга з управління багатоквартирним будинком з цих причин споживачеві не надаються (не надавалися), плата за ці послуги НЕ НАРАХОВУЄТЬСЯ  і не стягується. Підставою для припинення нарахувань є відповідний документ, що  підтверджує руйнування будинку, складений спеціально утвореною комісією (акт), який власник житла має надати надавачу відповідних послуг. Послуги у такому випадку припиняють нараховувати, зверніть увагу, не з дня звернення, а з дня фактичного руйнування житла. Тобто, якщо за той період, коли послуга фактично не надавалась, але була нарахована, здійснюється перерахунок.

Щодо нарахування плати за комунальні та послугу з управління багатоквартирними будинками споживачам, що вимушено покинули свої домівки.

Згідно із статтею вищезгаданого Закону споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

Таким чином, споживачі, які тимчасово залишили свої домівки, можуть скористатися своїм правом за умови надання виконавцю послуг з  централізованого водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами заяви та довідки з тимчасового місця  проживання, лікування, проходження військової служби, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи тощо.

З метою оперативної комунікації, споживачі можуть надсилати відповідні заяви на адресу виконавців за допомогою засобів електронного зв’язку.

Положення статті 7 Закону  не поширюється

  • на випадки коли у споживача наявні прилади обліку води, оскільки у такому випадку обсяг спожитих послуг з централізованого водопостачання  фіксується згідно із показниками приладів обліку;
  • не стосується послуги з управління багатоквартирним будинком (так звана квартплата),  оскільки оплачуючи дану послугу власники (співвласники) беруть участь в утриманні спільного майна, що їм належить, та зобов’язанні згідно із законодавством відшкодовувати витрати, пов’язані з утриманням багатоквартирного будинку. Споживачі послуг з управління багатоквартирними будинками мають оплачувати ці послуги, якщо вони фактично надаються управителем для відповідного будинку.

Тобто, фактично скористатися правом на неоплату послуг за період відсутності можна тільки щодо вартості послуг з поводження з твердими побутовими відходами за умови надання переліку документів, передбаченого чинним  ПУБЛІЧНИМ ДОГОВІРОМ про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів  від 01 травня 2022 р., який розміщений на офіційному сайті громади.

Так, відповідно до п. 5.1.5  Публічного договору  Споживач  має право на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності на підставі письмової заяви і документа, що підтверджує його відсутність – довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби чи відбування покарання. Тобто, для припинення нарахування послуги необхідно надати не лише акт депутата про те, що особа не проживає, а й документ, який підтверджує місце перебування вказаної особи. Це може бути довідка з тимчасового місця  проживання, лікування, проходження військової служби, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи тощо.

ВАЖЛИВО! На відміну від тих, чиє житло зруйноване, особи, які звернулися з заявою та документами про припинення нарахування послуги у зв’язку з тимчасовою відсутністю можуть розраховувати на припинення нарахування лише з дня звернення, так як акт депутата не має зворотної дії, а лише підтверджує фактичні обставини.

Дякуємо за розуміння та вчасно оплачені послуги!

З повагою, ЖКП «Пісківське»

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь