Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Мигалки у складі громади. Витрати та виклики

Дата: 24.07.2023 21:15
Кількість переглядів: 198

Сьогоднішній допис стосується, насамперед, мешканців чудового поліського села Мигалки, яке у 2016 році добровільно увійшло до складу нашої громади, утворивши таким чином об’єднану територіальну громаду із адміністративним центром у селищі Пісківка.

Останнім часом ми отримуємо чимало закидів і скарг від місцевих мешканців та навіть окремих депутатів про те, що у Мигалках нічого не робиться, що весь розвиток – у Пісківці, а про село забули. У зв’язку з останніми подіями щодо оптимізації шкільної мережі,  почали звучати навіть заклики вийти із складу громади.

Хочемо поділитися з вами інформацією про витрати, які наша громада несе на утримання села Мигалки за останні роки. Ми прагнемо бути прозорими щодо витрат та бюджету нашої громади, а з вашою активною підтримкою, ми зможемо зробити село ще кращим місцем для життя всіх його мешканців.

Почнемо з того, що Мигалки при населенні 1200 чоловік (довоєнні дані)має досить низьку кількість підприємців, що сплачують податки на кількість населення, приблизно 1,5-2% , тоді як у Пісківці, наприклад,  близько 5-6%, не рахуючи великих підприємств. Через майже повну відсутність вільних земель для здачі в оренду (свого часу власники земельних паїв продали їх у приватні руки), село має досить низькій рівень інвестиційної  привабливості.  Додаємо до цього повну відсутність сільськогосподарського виробництва,  підприємств промислового та переробного сектору  - і стає зрозуміло, що особливої вигоди чи надприбутків громада з Мигалок не отримує.

Тим не менш, за  роки децентралізації підвищився соціальний рівень  життя та мобільність сільського населення, завдяки наближенню адміністративних та соціальних послуг і комунікацій. Приміром, тепер можна отримати у старостаті навіть нотаріальні послуги. Крім того, староста працює як віддалений адміністратор ЦНАП, приймає заяви на багато різних видів послуг, здійснює реєстрацію місця проживання. В усіх публічних закладах села підведено інтернет, працює транспортне сполучення, вдалося зберегти мережу освітніх, культурних і медичних закладів у селі, відремонтований та працює пункт «Здоров’я», де приймають лікарі, дитячий садочок, сучасна бібліотека, обладнано укриття тощо. Далі – детальніше.

Благоустрій села - це дороги,  вуличне  освітлення, каналізація та водопостачання, вивіз сміття. Щоб забезпечити безперебійну роботу всіх цих аспектів необхідні значні кошти. Ще на початку нової каденції за кошти мецената було прибрано стихійне сміттєзвалище ка колишньому колгоспному полі, звідти вивезено тонни сміття. У 2021 році для села було придбано дитячий майданчик вартістю 173 тис. грн. На вуличне освітлення у період 2021-2023 роки було витрачено з місцевого бюджету  326 тис. грн. Зимою здійснювалось прибирання і посипання доріг, договір укладався на всю громаду, в тому числі і на Мигалки. Для потреб старостату і бомбосховища громада у минулому році придбала потужний генератор за майже 200 тис.грн.

Послуги водопостачання у селі отримує 175 абонентів, при фактичній собівартості води 35,14 грн за куб, вони сплачують 16,5 грн, а решту компенсує селищна рада житлово-комунальному підприємству, сума такої компенсації становить близько 11 тис.грн щомісяця. Було налагоджено регулярне вивезення сміття з села. За сміття має сплачувати  971 абонент, за 2022-2023 роки мигальці сукупно сплатили за вивіз сміття 57,8 тис.грн, тоді як з місцевого бюджету відшкодовано комунальному підприємству 79,3 тис.грн за пільгові категорії мешканців, а сума заборгованості населення перед ЖКП становить 216,6 тис.грн. Така от картина.

Освіта у Мигалках є важливою складовою нашого місцевого бюджету, адже, не секрет, що малокомплектні школи утримувати дорого. За 2021-2023 роки на освіту у Мигалках лише з місцевого бюджету (без врахування субвенції) було витрачено 9 млн.570 тис.грн. Це заробітна плата освітян, енергоносії, харчування школярів 1-4 класів і пільгових категорій, інтернет, комунальні послуги, ремонт, канцтовари, медогляд, жалюзі, меблі, посуд для харчблоку тощо. Близько 1,7 млн. грн. витрачено на протипожежні заходи у закладі на вимогу ДСНС. Для успішного проходження опалювального сезону відремонтовано котельню, придбано генератор для школи, забезпечено його пальним,  відремонтовано покрівлю.  Крім того, було проведено вчасні процедури з обстеження і оцінки руйнувань, що дало змогу відновити заклад одним з перших на Київщині по обласній програмі відновлення. Обладнано бомбосховище у приміщенні садочку «Калинонька», що вартувало місцевому бюджету близько 190 тис.грн,  це дало змогу дітям вийти на навчання очно, так як свого укриття заклад не має.

Відділ соціального захисту надає допомогу малозабезпеченим сім'ям та підтримку літнім громадянам на території села у повному обсязі. Розуміючи важливість культурного життя та спілкування у селі, фінансується робота сучасної бібліотеки, витрати на організацію культурних подій і фестивалів, учасником яких є народний аматорський колектив «Берегиня» також проводяться з місцевого бюджету.   

Під час активної фази бойових дій на Київщині ми не ділили громаду,  в Мигалках, так само, як і в Пісківці відбувалися заходи з евакуації, працював гуманітарний штаб, роздавали пайки, ліки, доставляли пенсію. Жителі Мигалок, в свою чергу, активно допомогали військовим, проявивши згуртованість та патріотизм, за що ми їм вдячні. В селі встановлено систему оповіщення, багато мешканців села приєдналися до Пісківського ДФТГ, здійснювалось патрулювання для охорони правопорядку, один з двох офіцерів громади – місцевий мешканець.

Відновлення громади після воєнних дій відбувалося в Мигалках на рівні з усією громадою, з 14 пошкоджених об’єктів житлового фонду, відновлено – 9 (дахи, вікна), передано благодійним організаціям на відновлення – 2, ще 2 – отримали компенсацію у розмірі 210 тис.грн, 1- чекає наступного етапу компенсацій. Ремонтні роботи виконані працівниками благоустрою, шифер придбано коштом місцевого бюджету і мецената.

Таким чином за 2021-2023 роки на утримання села Мигалки лише з місцевого бюджету Пісківської селищної ОТГ було витрачено близько 13 млн. грн. Крім того, постійно ведеться пошук інвесторів, з метою оренди три приміщення комунальної власності на території села внесені до Переліку для здачі в оренду.

Велике прохання, якщо хтось говоритиме, що в селі нічого не робиться – покажіть їм будь-ласка цей допис, а якщо маєте ідеї або пропозиції стосовно ефективного використання ресурсів чи нових проектів, не соромтеся ділитися ними з нами. Разом ми все зможемо, головне – перемога!

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь