Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Європейський план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів (СПП) «Єдине здоров’я»

Дата: 17.11.2023 09:24
Кількість переглядів: 157

З моменту появи пеніциліну у 1928 році, протимікробні препарати, які рятують життя, здійснили революцію у нашому суспільстві та економіці. Захворювання, які раніше були смертельними, перетворилися на звичайні недуги, котрі потребують лише короткочасного лікування.

Зараз ці досягнення опинилися під загрозою, здебільшого, через надмірне або неналежне застосування протимікробних препаратів, що призвело до появи великої кількості та стрімкого поширення мультирезистентних бактерій.

Без ефективних заходів, спрямованих на обернення поточних тенденцій, ми можемо зіткнутися з поверненням в епоху до існування антибіотиків, коли прості рани та інфекції завдавали значної шкоди та навіть вели до смерті, а звичайні медичні процедури ставали вкрай ризикованими.

Протимікробні препарати: Антибіотики, антивірусні препарати, протигрибкові і протипротозойні засоби. Це активні речовини синтетичного або природного походження, які вбивають чи пригнічують ріст мікроорганізмів. Їх використовують у повсякденних медичних потребах (наприклад, у випадку інфекцій сечовивідних шляхів, під час операцій та догляду за недоношеними дітьми). Вони життєво важливі для профілактики і лікування інфекцій у людей і тварин.

Стійкість до протимікробних препаратів (СПП): Це здатність мікроорганізмів, таких як бактерії, набувати більшої стійкості до впливу протимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими. СПП є наслідком природного відбору і генетичної мутації. З часом зазначена мутація надає мікроорганізмам стійкості. Цей процес природного відбору посилюється такими людськими факторами, як неналежне використання протимікробних препаратів у медицині і ветеринарії, незадовільні санітарно-гігієнічні умови та методи роботи у медичних установах або в харчовому ланцюгу, що сприяє передачі резистентних мікроорганізмів. Згодом це робить протимікробні препарати менш ефективними і, в кінцевому рахунку, марними.

Серед глобальних заходів – Політична декларація Організації Об'єднаних Націй про СПП 2016 року і Глобальний план дій ВООЗ щодо СПП 2015 року, який згодом був прийнятий Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин (МЕБ) та Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй (ФАО). СПП також розглядається на форумах «Великої сімки» і «Великої двадцятки». СПП вже стала серйозним соціальним та економічним тягарем. За оцінками, вона є причиною 25 000 смертей на рік лише у ЄС4 і 700 000 смертей на рік у всьому світі.

За прогнозами, бездіяльність з цього приводу стане причиною мільйонів смертей у всьому світі: згідно з оцінками, до 2050 року СПП може стати причиною більшої кількості смертей, ніж рак. Крім людських страждань, спричинених цим розвитком подій, СПП також збільшує вартість лікування і знижує працездатність людей через хворобу. За оцінками, лише в ЄС витрати на охорону здоров'я і втрату працездатності становлять 1,5 млрд. євро на рік .

Всесвітній банк попередив, що до 2050 року інфекції, стійкі до лікарських препаратів, можуть заподіяти глобальний економічний збиток, аналогічний фінансовій кризі 2008 року. СПП також ставить під загрозу досягнення низки цілей ООН у галузі сталого розвитку, зокрема, цілей щодо забезпечення доброго здоров'я та благополуччя. Ефективні заходи проти зростання СПП пом'якшать його негативний вплив на економіку і тому можуть розглядатися як внесок в економічне зростання та належні бюджети охорони здоров'я за рахунок скорочення витрат на охорону здоров'я, а також в продуктивне і здорове населення.

З Європейським планом дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів (СПП) «Єдине здоров’я» можна ознайомитись за посиланням

Фото без опису



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь