Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Заборона Мінфіну на розміщення містами тимчасово вільних коштів на депозитах ставить під загрозу реалізацію амбітних проектів розвитку громад у 2019 році.

Дата: 30.01.2019 09:30
Кількість переглядів: 598

Заборона Мінфіну  на розміщення містами тимчасово вільних коштів на депозитах ставить під загрозу реалізацію амбітних проектів розвитку громад у 2019 році.

Міністерство фінансів заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. 23 січня 2019 року  Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», якою заборонив до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках.

Заборона Мінфіну викликала жорстку критику з боку представників місцевих органів влади та спонукала до численних звернень органів місцевого самоврядування до Асоціації міст України, в яких висловлюється вкрай негативна оцінка щодо втручання Уряду у повноваження органів місцевого самоврядування у спосіб, не передбачений законодавством. 

За даними Державної казначейської служби, з початку 2018 року місцеві бюджети розмістили на банківських депозитах 18 млрд грн коштів загального фонду та майже 8 млрд грн – спецфонду.

На Київщині також занепокоєні цією ситуацію, адже розміщення тимчасово вільні коштів на  депозитних рахунках давало можливість реалізувати грандіозні проекти.

У місті Борисполі, наприклад депозит, дав можливість акумулювати кошти та реалізувати масштабний проект -  побудувати з «нуля» Академічний ліцей. Вартість даного проекту  - 179 мільйонів, зауважимо, що місцева влада не залучала державних або обласних коштів. За 2016 — 2017 роки міський бюджет поповнився додатково коштами за розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів на суму 73,7 млн грн. «Ми повинні акумулювати кошти, бо не відомо на початку року, як виконуватиметься бюджет. Гарний господар думає наперед і має у «загашнику» гроші і готовий до можливих викликів. Це стосується і бюджету. Завдання влади подбати, щоб міські кошти не знецінювалися. Якщо ми говоримо про децентралізацію та сильні громади, то, у першу чергу, міста мають менше дошкуляти державі, а сподіватися на власні сили і вміти заробляти на місцях», зазначив Анатолій Федорчук в інтерв’ю газеті «Вісті».

В Броварах вважають, що місто чимало втратить від такої заборони. У лютому  2018 року Бровари поклали на депозит в «Укргазбанк» 100 млн грн під 10%, повідомили журналістам газети «Трибуна Бровари» керівник фінансового управління міськради  Наталія Постернак. За 8 місяців (із лютого по 20 грудня)  місто заробило  8 202, 07 тис. грн.  У свою чергу Наталія Постернак стверджує, що кошти, які клали на депозит, були тимчасово вільними, однак вже закладеними в бюджет міста на ремонти шкіл, дитсадків, лікарні та інше. Позаяк  на оформлення необхідних документів та тендерні процедури йде чимало часу, його вирішити  даремно не витрачати, а підзаробити. Додаткові надходження до бюджету міста, а це близько 500-600 тис. грн, при необхідності знімали і розподіляли на кожній сесії на поточні та капітальні видатки, – повідомила керівник фінуправління.

На думку виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана,  таке рішення Мінфіну ставить під загрозу реалізацію амбітних проектів в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції або сільської медицини на умовах співфінансування, адже відтепер у місцевих бюджетів не буде коштів на свій внесок на рівні з державою.

За словами Олександра Слобожана, у інтерв’ю для РБК-Україна, заборона розміщувати кошти на депозитах для уряду означає можливість витрачати їх на власні потреби, перекривати касові розриви бюджету.

З огляду на ці обставини які загрожують розвитку громадам-членам, Асоціація міст України, як захисник інтересів ОМС повідомляє про те, що звернулась до Прем’єр-міністра України                                   В. Гройсмана з проханням відмінити рішення Уряду від 23 січня 2019 року про прийняття постанови «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках».

 

Офіс впровадження децентралізаційної реформи

 Київського регіонального відділення АМУФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь