Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Щодо організації забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

Дата: 12.08.2019 08:52
Кількість переглядів: 1484

   Фото без опису

Управління соціального захисту населення Бородянської районної державної адміністрації з метою належної реалізації Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, звертає увагу на обов’язковість додержання норм діючого законодавства у сфері захисту прав та соціальних гарантій осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших вразливих категорій населення.

  1. Щодо дотримання черговості при забезпеченні осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації.

   Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб ТЗР проводиться відповідно до вимог Порядку.

   Відповідно до пункту 12 Порядку особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються ТЗР в порядку черговості. Першочергово забезпечуються ТЗР та отримують компенсацію діти з інвалідністю, позачергово – постраждалі внаслідок антитерористичної операції, жінки після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз, особи з інвалідністю у разі первинного забезпечення ТЗР.

   Також пунктом 12 Порядку визначено, що особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та постраждалі внаслідок антитерористичної операції пріоритетно забезпечуються взуттям на протези нижніх кінцівок, взуттям на ортези нижніх кінцівок та ортопедичним взуттям при визначених цим пунктом патологіях нижніх кінцівок.

   На сьогодні за результатами доопрацювання Централізованого банку даних з проблем інвалідності реалізовано можливість для структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад формувати договори про забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи ТЗР, надання послуг з їх ремонту в порядку черговості, визначеної Порядком, з урахуванням статусу особи (дитина з інвалідністю; постраждалий внаслідок антитерористичної операції; жінка після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз; особа з інвалідністю у разі первинного забезпечення ТЗР).

  1. Щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб ТЗР відповідно до медичних показань

   Статтею 16 Закону України “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” визначено, що гарантований державою перелік ТЗР, які надаються особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю з урахуванням фактичних потреб залежно від віку, статі, виду захворювання безоплатно або на пільгових умовах встановлює Державна типова програма реабілітації осіб з інвалідністю. Відповідно до Державної типової програми реабілітації осіб з інвалідністю, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 р. № 1686, забезпечення осіб з інвалідністю з ураженням органів слуху, органів зору ортопедичним взуттям не передбачено.

   Крім того, пунктом 20 Порядку визначено, що орган соціального захисту населення формує направлення у ЦБІ на забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи ТЗР з урахуванням медичних висновків, оригінал якого видає або надсилає особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законному представнику у паперовому вигляді в одному примірнику.

   Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 6 Порядку медичні показання для забезпечення засобами реабілітації визначаються на підставі переліку діагнозів відповідно до найменування ТЗР, що затверджується Мінсоцполітики разом з МОЗ згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я.

   На сьогодні визначення виду ТЗР для компенсації втраченої функції виходячи з установленого ступеня обмежень життєдіяльності особи з інвалідністю має проводитись фахівцями МСЕК та/або ЛКК згідно з наказом Міністерства соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я від 30.09.2014 № 708/685 “Про затвердження переліку технічних та інших засобів реабілітації, їх класифікаційних шифрів та відповідних їм хвороб за Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 20.10.2014 за № 1291/26068.

   Як зазначалось вище, згідно з пунктом 12 Порядку особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та постраждалі внаслідок антитерористичної операції пріоритетно забезпечуються взуттям на протези нижніх кінцівок, взуттям на ортези (апарати, тутори) нижніх кінцівок та ортопедичним взуттям при визначених цим пунктом патологіях нижніх кінцівок. Крім того, відповідно до пункту 37 Порядку у разі зміни антропометричних даних, що підтверджується довідкою ЛКК, діти з інвалідністю, з патологіями нижніх кінцівок, передбачених пунктом 12 Порядку, забезпечуються ортопедичним взуттям у кількості не більше чотирьох пар на рік.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь