Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

Сьогодні Україна відзначає 103 роки з дня Бою під Крутами.

Дата: 29.01.2021 11:41
Кількість переглядів: 402

Битва під Крутами відбулася 29-30 (16-17) січня 1918 року. Близько 300 студентів вступили в нерівний бій із кількома тисячами бійців Червоної армії.

Тоді частина сучасних українських територій входила до складу Російської імперії. Після Жовтневого перевороту в 1917 році влада дісталася Леніну. Українська Центральна Рада відмовилася легалізувати військові загони більшовиків в Україні, тому Радянська Росія оголосила їй війну. Скориставшись нестабільністю влади в Росії після перевороту, Українська Народна Республіка проголосила свою незалежність.

Протистояння між червоноармійцями та студентами тривало 5 годин. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Але коштувала вона надто дорого — більшість українських студентів загинули.

Пропоную Вашій увазі книгу «Крути. Січень 1918 року». До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917 -1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2010 р.

А також художню книгу Костянтина Тура-Коновалова «Крути 1918» - це драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях.

Студентів-воїнів, які боролися за свою державу, оспівували поети у всі часи, з них і Олександр Олесь «Під Крутами» та Павло Тичина «Пам’яті тридцяти». З книгами та творами Ви зможете ознайомитись в бібліотеці.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь