Пісківська громада

Київська область, Бучанський район

ЧОМУ У СУСІДІВ Є СВІТЛО

Дата: 18.01.2023 10:45
Кількість переглядів: 465

Нині  вся країна живе  за графіками відключень світла. Без  планових відключень не обійтися, щоб знизити навантаження на мережу. Не виняток, звісно, і наша громада. Попри очевидні причини,  серед деяких громадян поширена думка, що електрику  відключають вибірково або несправедливо, бо десь живуть звичайні люди, а десь, на думку деяких,  чиновники або інші поважні особи. Ці припущення не мають нічого спільного з реальністю.

В країні війна, і ворог добре знає куди бити,  ракети влучають по генеруючих та регулюючих потужностях, чим виводять з ладу високовольтні мережі та цілі  підстанції. Вони  також стріляють по ТЕС та ГАЕС. Через це енергетики втратили можливість ефективно регулювати потужність в мережі. Якщо раніше диспетчер, щоб відновити баланс між генерацією і споживанням, давав команду ТЕС або ГАЕС наростити чи скоротити виробництво електроенергії, то тепер він може це робити лише відключенням споживачів. Це основна причина непрогнозованих  вимкнень електроенергії.

Якщо, наприклад, диспетчеру доведено інформацію про додатково  згенеровані 200 МВт потужності, які можна включити в роботу, то він вмикає лінію споживачів. Може виникнути ситуація, коли замість споживчої потужності 200 МВт він отримує, скажімо,  250 МВт, через те,  що всі ввімкнули потужні прилади одночасно, або тому, що на лінії включився в роботу якийсь великий споживач електроенергії. В таких випадках диспетчер змушений терміново шукати споживача, який споживає 50 МВт потужності, і вимикати його, навіть якщо це відключення не по графіку.

Люди,  які не розуміються в енергетиці, можуть вирішити, що до такого вибору причетна місцева влада або підприємці заздалегідь домовляються,  щоб залишитися зі світлом, але, насправді, це не так! Відключає світло завжди диспетчер, а не чиновник, і на ухвалення рішення іноді у нього є лише кілька хвилин.

До того ж, вимкнення проводять цілими лініями. Технічної можливості відключити один будинок, а інший залишити включеним, бо там живе якась поважна особа,  немає. Тому, якщо якийсь будинок світиться поруч з вашим відключеним, то це означає, що він заживлений від іншої лінії, яку не відключали, або ж знаходиться на одній лінії з об’єктом критичної інфраструктури.

Енергетики намагаються не вимикати лінії, на яких розташовані об'єкти критичної інфраструктури: котельні, лікарні, станції швидкої допомоги, пожежні частини, каналізаційно - насосні станції, водонапірні вежі, - адже ці об’єкти надають  життєво важливі послуги, реалізація яких забезпечується органами державної влади або ж органами місцевого самоврядування, установами, суб’єктами господарювання та організаціями будь-якої форми власності. Збої, переривання та порушення роботи таких об’єктів  призводять до швидких негативних наслідків для великої кількості мешканців. Частіше за все, це стосується  об’єктів водовідведення, які споживають багато електроенергії через роботу потужних насосів.

Так, з десяти поданих до ДТЕК Київські регіональні електромережі об’єктів критичної інфраструктури, що знаходяться на території нашої громади, ними було попередньо погоджено для безперебійної роботи лише один – КНС на масиві Артем, який є найбільш потужним та роботу якого не можливо забезпечити за допомогою, скажімо, генератора. Місцева влада жодним чином не може вплинути на це рішення. А, оскільки, багатоповерхові будинки масиву на одній лінії з КНС, то і їх не вимикають. АЛЕ, нема жодної гарантії, що дана ситуація і надалі збережеться, адже, в умовах дефіциту електроенергії, щоденно змінюються обсяги споживання, доведені до областей.  Вже зараз  розглядається можливість окремого графіку для вимкнення  об’єктів  критичної інфраструктури без спричинення тяжких наслідків.

То ж просимо розуміння в даному питанні. Тримаймося! Світло обов’язково переможе темряву!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь