ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ХОЛЕРИ ПІД ЧАС ВІЙНИ
Під час воєнних дій виникають умови, які можуть привести до підвищення захворюваності на гострі кишкові захворювання в т.ч. і холери, а саме: підвищення температури повітря; через окупацію територій та руйнування інфраструктури населених пунктів погіршується якість питної води; через невчасне захоронення загиблих окупантів забруднюються відкриті водойми, через відключення електроосвітлення не дотримуються умови зберігання харчових продуктів та їх приготування.
Випадки захворювань на холеру в Бучанському районі не реєструвались. В Україні випадки захворювань реєструвались в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери стався в 2011 році в Маріуполі, коли холерний вібріон було занесено з іншої країни.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією - холерним вібріоном, який від 2 днів до 2 тижнів і більше може зберігати життєдіяльність в навколишньому середовищі. Джерелом збудника інфекції є захворіла людина, або носій вібріонів. Передається холера фекально-оральним шляхом від людини до людини при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос;
- м'язові судоми; загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
- наявність холодної шкіри;
- холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
- задишка та різка слабкість.
Профілактика холери:
-вживати лише кип’ячену воду;
-за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
-ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
-не вживати харчові продукти, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
-мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
-ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! При своєчасно розпочатому лікуванні не тяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, яка може призвести до летального наслідку.
За матеріаламиБучанська районна філія ДУ «КиївськиОЦКПХ МОЗ»